Statcounter Code

2 Temmuz 2019 Salı

ENTEL FİLM ÇEKME KILAVUZU - 1

GİRİŞ

Bu yazı dizisinde entel film nasıl çekilir onu öğreteceğim. Yalnız en başta "entel" film ile gerçek derinliği olan filmleri ayırt etmek gerekiyor. Kimse bu ayrımı doğru düzgün yapamadığı için abuk subuk filmler festivallerden kucak dolusu ödüllerle dönüyorlar. Jürilerin yetersizliği (bakınız hemen tüm festivaller), belirli akımların moda olması (bkz. Dogma), sinemadan gerçekten anlamamak da bu kargaşaya katkıda bulunan diğer etkenler.

Gerçek derinliği olan filmler hayatı her yönüyle derinlemesine ele alır. Hayatı ve ölümü, insanın binbir halini, hayatta ortaya çıkan her türlü acayip durumu yüzeysel bir bakış açısıyla değil, derinlemesine bir görüşle (insight) görür ve buradan elde ettiklerini, sinemanın sınırlarını zorlayacak şekilde (senaryo, kurgu, sinematografi, oyunculuk, müzik) anlatırlar. Filmi seyrettikten sonra birkaç çok güçlü duygu içinizde kalır, artık aynı insan değilsinizdir, siz de o eserle birlikte derinleşmişsinizdir.

Bu filmlerin bazıları "karamsar" denilebilecek bir bakış açısına sahiptir, hayata ve insanlara karşı bazen olumsuz duygu ve düşünceler barındırırlar. Ama hayatı (sahte veya özenti değil de) "gerçek" bir bakış açısıyla gördükleri için, olumsuz kadar olumlu şeyleri de görürler. Kendi nevrozlarını "sanat" diye millete yutturmaya çalışmak yerine hayatı acısıyla, tatlısıyla ele alırlar. Çünkü hayatta neşe de vardır, keder de, ölüm de vardır doğum da, yalnızlık da vardır dostluk da, ihanet de vardır, sadakat de...

Entel danteller sadece olumsuz duygulara, özelliklere ve durumlara odaklanmanın onları "gerçek derinliği olan sanatçı" yapacağını zannederler, bu nedenle hem senaryoları, hem senaryolarındaki karakterleri durup dururken karamsardır, kötümserdir, kötüdür, vb. Oysa gerçek "hayat ustaları" hayat denen bu keşmekeşin içinde güzellikleri de görür, iyilikleri de. Bu, entel ile gerçek sanatçıları ayırt etmenin bir turnusoludur. Sürekli karamsar takılarak kendinizi üç beş eleştirmene beğendirip kendinize birkaç gecelik yatak arkadaşı bulabilirsiniz, ama bu sizin sadece çakma usta olduğunuzu gösterir, başka birşeyi değil.

Bu dizide anlatacağım bilgiler ile festivallerden ödül alacağınızdan eminim. Evet, bunu garanti ediyorum. Ayrıca ödüllerden de pay istiyorum ! :) Yüzde on yeter, bir yerlere bağışlatırım.

Hiç yorum yok: